De Verhuisbrouwerij - Brouwdemonstraties sinds 1998 English website ::  contact ::  sitemap
> verhuisbrouwerij :: brouwdemonstraties :: bieren :: ons uitnodigen :: ons bier kopen :: zelf bier brouwen
> > brouwcursus :: accijnzen :: ideale bieretiket
   

Verplichtingen voor een bieretiket

Een bieretiket ontwerpen doe je niet zo maar. Je moet rekening houden met veel wettelijke verplichtingen en met duidelijke informatie naar de bierdrinker toe.

Naam van het bier

Naam van de vrucht(en) of van de vrucht(en)sap(pen) mogen deel uitmaken van de biernaam alleen als deze worden toegevoegd met het oog op aromatiseren. Het gehalte aan vruchten, vruchtenmoes of vruchtensap dient te worden aangegeven, ofwel in de biernaam ofwel in de lijst van ingrediŽnten.
De (deel)naam van het bier mag niet geregistreerd zijn bij het merkenburo in Klasse 32 : Bieren; minerale en gazeuse wateren en andere alcoholvrije dranken; vruchtendranken en vruchtensappen; siropen en andere preparaten voor de bereiding van dranken. Ook biernamen die klinken als bestaande biernamen mag niet.
Opzoeken in registratieburo

Specifieke vermeldingen

BIER moet vermeld worden.
MET ZOETSTOFFEN / MET ZOETSTOFFEN EN SUIKERS : Als er zoetstoffen, suikers en aspartaam terug te vinden zijn in het bier, moet deze vermelding in hetzelfde zichtsveld staan als de biernaam.
GEAROMATISEERD of de naam van een specifiek aroma mag vermeld worden in de biernaam alleen als deze aroma's worden toegevoegd.
XX CL Hoeveelheid in centiliter, minstens 2 cijfers en minimum 4 milimeter hoog. Voorafgegaan door een kleine letter e.
TEN MINSTE HOUDBAAR TOT DD/MM/JJ Indien de houdbaarheid meer is dan 18 maanden.
BROUWDATUM Datum waarop het bier is gebrouwen
BOTTELDATUM Datum waarop het bier is gebotteld, belangrijk om te weten hoelang deze al aan het nagisten is.
ALC XX,X % VOL cijfer met maximaal 1 decimaal.
GEWAARBORGD LEEGGOED indien van toepassing, met vermelding van het te betalen statiegeld
VERLOREN VERPAKKING indien van toepassing.
BIOGARANTIE alleen als dit garantielabel gehaald wordt.
ECOVERT alleen als dit garantielabel gehaald wordt.
BIER VAN HOGE GISTING De behandeling van het bier tijdens de fabricatie heeft grote invloed op zijn uiteindelijke smaak en de wijze waarop het zich ontwikkelt na de afvulling.
GEFILTERD / ONGEFILTERD
GEPASTEURISEERD / NIET GEPASTEURISEERD
MET HERGISTING OP FLES
MET SMAAKEVOLUTIE bij voorkeur met smaakbeschrijving en specificatie van de richting waarin het bier evolueert.

Afbeeldingen op het etiket

Deze mogen geen copyright bevatten. Dus let op met eigen bewerkingen van logo's en dergelijke.
Afbeelding van vruchten mag alleen als het bier deze 100% natuurlijke vruchten of aroma's bevat.
Recyclagesymbool is verplicht
symbool van een zwangere vrouw, voorlopig alleen verplicht in Frankrijk, maar spoedig ook in Belgie.

Kan je vinden op OVAM en bij CBK

Vermeldingen in zelfde gezichtsveld

De biernaam, de inhoud, de houdbaarheidsdatum, het alcoholvolume, de vermelding MET ZOETSTOFFEN / MET ZOETSTOFFEN EN SUIKERS moeten in hetzelde gezichtsveld aangebracht worden.

Naam en adres

Van de brouwerij waar het gebrouwen is, van de bierfirma of vereniging die het verkoopt.
Dit mag zeker geen postbus zijn.

Etiketbieren

Indien het bier een andere naam heeft gekregen, moet de oorspronkelijke biernaam en brouwerij vermeld worden.

Ingredientenlijst en Allergenen

KB van 13/09/1999, richtlijn europese commissie 2003/89/EG 10/10/2003, KB 13/02/2005
INGREDIENTEN gevolgd door een opsomming in dalende volgorde van gewicht, bij het begin van het brouwproces.
Allergenen moeten ook vermeld worden, zoals gerstemout, tarwemout
BEVAT GERSTEMOUT Glutenbevattende granen en andere producten op basis van gluttenbevattende granen moeten worden vermeld.
Alleen als de naam van het bier reeds het allergeen bevat, moet dit niet specifiek vermeld worden. bvb (Tarwebier)

Taal en leesbaarheid

het etiket moet zichtbaar, leesbaar en onuitwisbaar zijn en in de officiele taal van de afzetmarkt.

De biersoort en de kleur.

De biersoort duidt het type aan; pils, oud bruin, witbier, tripel, amberbier, scotch, stout, geuze

Schenkadvies.

De wijze waarop een bier ingeschonken en geserveerd wordt is medebepalend voor de smaakervaring van de consument. Dit omvat:
wijze van inschenken (voorzichtig, klokkend, met of zonder gistdepot)
temperatuur waarop het bier bij voorkeur moet geserveerd worden
glas waarin het bier moet geserveerd worden.

Calorieen

Er is een verplichting om het aantal calorieen in KCal van het flesje bier op het etiket te vermelden.

Bewaaradvies

Plaats (donker)
Temperatuur (koel, kamertemperatuur)
Wijze (staand, liggend)