De Verhuisbrouwerij - Brouwdemonstraties sinds 1998 English website ::  contact ::  sitemap
> verhuisbrouwerij :: brouwdemonstraties :: bieren :: ons uitnodigen :: ons bier kopen :: zelf bier brouwen
> > nieuws :: doel :: verhuisbrouwers :: geschiedenis :: In de media :: fanclub :: volg ons
   

Geschiedenis in het kort.

1998 : Oprichting brouwerij na een brouwcursus in 't pakhuis in Antwerpen.
2001 : Beerhunter Michael Jackson proeft ons testbrouwsel.
2002 : Eerste publieke brouwdemonstratie.
2004 : Trisser bier voor het eerst in het groot gebrouwen.
2006 : Trisser wordt gedronken door ex-kannibalen in Papoea Nieuw Guinea dankzij VTM programma Toast Kannibaal.
2007 : De Verhuisbrouwerij wordt een VZW.
2008 : Lustem bier voor het eerst in het groot gebrouwen.
2009 : De Verhuisbrouwers leren Jean Blaute en Ray Cokes brouwen in Tournee Generale, uitgezonden op Canvas en BVN.
2010 : Een nieuwe mobiele brouwerij dankzij Brouwland en de Uptimegroup.
2011 : Slaefke bier voor het eerst in het groot gebrouwen.
2012 : Ijsbeer Theo, de eerste in een reeks winterbieren, voor het eerst in het groot gebrouwen.
2013 : Eerste reeks van brouwcursussen gestart in 't Dakhuus in Brasschaat.
2014 : Heymisse bier voor het eerst in het groot gebrouwen.
2015 : De Verhuisbrouwerij vormt zich om van een VZW naar een BVBA.

Uitgebreide geschiedenis van de Verhuisbrouwerij

1998 : De Klauwaart in Deurne
De Klauwaart logo Het begon allemaal in het voorjaar van 1998 met een simpel telefoontje. Steven Renders, een doorwinterde bierdrinker, merkte in Huisbrouwerij 't Pakhuis op de Vlaamse Kaai te Antwerpen, een affiche op met de woorden: "cursus bierbrouwen voor amateurs". Dit leek hem interessant, vooral dat woord 'BIER'. De volgende dag vroeg hij Raf Benoy, nog zo een tooghanger, om mee te gaan naar de voorstelling van de cursus. Deze presentatie was overweldigend, vooral de bijdrage (lees trakteren) van Stan Sterkens, bekend brouwer en brouwer des huize bij 't Pakhuis. Volledig overtuigd schreven Steven en Raf zich in, gevolgd door Steven Wyns, Tommy Thys en Tom Robbroeckx, jawel hun vaste tooghangers.

De cursus werd met veel toewijding gegeven door amateurbrouwer Louis Meulders, gesteund door Jacques Van Camp, een gerenomeerd bier- en brouwkenner.De lessen bestonden zowel uit een theoretisch als practisch gedeelte. Door het goede slagen van onze eerste proef had het brouwvirus ons helemaal te pakken.

De zomer van 1998 was ideaal om onze droom te verwezelijken, een eigen installatie. Door vele ideeën en creativiteit, maar vooral door de superhandige Tommy Thys werden 3 oude biervaten veranderd in 3 brouwketels. De vaten waren toch leeg. In oktober 1998 vloeide de eerste liters bier uit onze kersverse inoxen ketels, en meteen in de roos. We noemden het Primaat want het was het eerste bier van een heel generatie brouwsels. Het bier was goed en de drang om verder te doen groeide alleen maar. Ondertussen is er wel wat veranderd aan de ketels, maar de basis blijft hetzelfde.

Jan Duym zag ook wel iets in bierbrouwen en tesamen vlogen we erin als beginnende amateurbrouwers. Alleen de naam die ontbrak nog. Na vele nachten disscussiëren werd er teruggegrepen naar de bron waar alles begon (de Vlaamse kaai) en de brouwerij kreeg een wapenschild en de naam "De Klauwaart".
1999 : Verspreiding van de biercultuur
Brouwdag in Deurne 1999 werd ons eerste volledige brouwjaar. De afspraak was om zeker iedere maand een dag te brouwen, een regeling die tot vandaag nog steeds stand houdt. De brouwdagen hadden dit jaar allemaal plaats in Deurne bij Tommy. Ook onze bijnamen dateren van rond deze tijd : Brouwer Vlam (Tom Robbroeckx),Brouwer Las (Tommy Thys), Brouwer Lab (Steven Wyns), Brouwer Bier (Steven Renders), Brouwer Druk (Jan Duym) en Brouwer Kas (Raf Benoy).

Dit jaar kwamen ook verschillende vrienden, kenissen, familie vragen of ze onze brouwerij niet konden steunen. Al gauw werden leden toegelaten en ingedeeld volgens hun bijdrage : brouwende leden, brouwknapen en sympathisanten. Ieder jaar konden we zo een 30 tal leden tellen.

Twee nieuwe recepten zagen het levenslicht. Bierbuik een donkere dubbel en Trisser, een donkerblonde tripel werden mee opgenomen als de basisrecepten voor verdere experimenten.

In december 1999 kwam de eerste grote test. De juiste reden weten we niet meer maar dit was de eerste brouwdag bij een andere brouwer. Al het materiaal werd in onze auto's geladen en naar brouwer Vlam in Hemiksem verhuisd. Het verhuisbrouwerijconcept in zijn prille stadium ...
We waren ons er nog niet van bewust.
2000 : Verhuisbrouwerij De Klauwaart
We wilden aan onze leden ook eens tonen hoe we bier maakten, dus organiseerden we voor de eerste keer een 'open brouwdag' met eten, drinken, een wedstrijd. Dit ging, gezien de kleine tuin van brouwer Las in Deurne, door bij brouwer Kas in Schoten. Een brouwdemonstratie op lokatie ...
We kregen dan ook al gauw andere uitnodigingen van onze leden om bij hun thuis te komen brouwen en dat leek ons wel een goed idee. Het "Verhuisbrouwen" werd zo geboren en we noemden ons voortaan 'Verhuisbrouwerij de Klauwaart'.
Voortaan moeten mensen niet meer naar een brouwerij gaan om meer te weten over bier, de brouwerij komt gewoon naar de mensen zelf, 0ok naar diegenen die er nooit aan zouden denken om een brouwerij te gaan bezoeken.

Jan Vandenberghe, een studiegenoot van enkele brouwers werd brouwend lid en kwam steeds meer en meer helpen tijdens de brouwdagen. Een nieuwe wereld ging voor hem open en hij werd gepassioneerd door het brouwen en drinken van bier. Na een brouwdag ging Jan 's avonds nog eten met zijn vrouw Veerle, zonder te weten dat zij mee in het complot zat om hem die avond mee te huldigen als "brouwer dotcom", onze zevende brouwmeester. Dit gebeurde natuurlijk in Huisbrouwerij 't Pakhuis te Antwerpen, de plaats waar onze passie het levenslicht zag. Jan zorgde dan ook voor de eerste versie van deze website.
2001 : St-Job-in't Goor / Michael Jackson proeft ons bier
The Beerhunter Brouwer Las begon met de verbouwingswerken aan zijn huis in Deurne, dus moest al het brouwmateriaal, de gistkast en de lagerkast verhuizen naar brouwer Druk in St-Job-in't Goor. Het werd gedurende enkele jaren onze vaste uitvalsbasis.

In juni 2001 wonnen enkele brouwers een gratis ticket om tijdens het bierpassieweekend een proefsessie bij te wonen met the beerhunter Michael Jackson. We namen een fles Trisser van ons mee, trokken onze stoute schoenen aan en konden Michael een uur lang verwelkomen aan onze tafel om zijn mening over ons bier te geven. Het werd een onvergetelijke ervaring.
2002 : De eerste grote brouwdemonstratie
Talentenbeurs in Deurne Het verhuisbrouwerijconcept kreeg dit jaar meer vorm. We brouwden bij enkele van onze leden in onder andere Veltem-Beisem en Borsbeek. We deden in juni 2002 ons eerste publieke optreden op de talentenbeurs in Deurne. Een ambachts en hobby markt waar we wel uit te toon vielen tussen de kantklossers en de schilders. Maar zoveel positieve reacties van bezoekers gaven ons de bevestiging dat 'verhuisbrouwen' de manier was om het speciaalbier te promoten.
2003 : Hemiksem / HOP Decennium bier
De verhuisbrouwerij op kruissnelheid. Onze kalender stond overvol en iedere maand waren we wel ergens anders aan het brouwen. In maart 2003 hadden we zelfs ons 50ste brouwsel. Omdat brouwer Druk drie maanden naar India ging voor zijn werk, waren we genoodzaakt om onze vaste gist, lager en bottelplaats te verhuizen van St-Job-in't-Goor naar brouwer Vlam in Hemiksem.

HOP (Heerlijk Objectief Proeven), de Kortrijkse bierproeversvereniging, zocht voor hun 10 jarig bestaan een eigen brouwsel. We zonden enkele flessen Trisser in en mochten dit als decenniumbier laten brouwen bij Brouwerij De Graal in Brakel.
2004 : De brouwcaravan
De eerste brouwcaravan Op 11 jan 2004 brouwde Brouwerij De Graal uit Brakel 500 liter waarvan 300 liter 'Content' werd genoemd en 200 liter Trisser I werd. Wat gingen wij nu in godsnaam met die 270 grote flessen doen ? We vroegen aan onze leden wie interesse had om ons bier in huis te halen en nog voor dat we het zelf goed beseften, was onze voorraad al verkocht.

Op 19 juni 2004 werd door ons een nieuwe bestelling geplaatst bij Brouwerij De Graal Dit keer was het brouwsel,Trisser II, volledig voor de verhuisbrouwerij. De verkoop duurde enkele maanden en toen moesten we terug iedereen teleurstellen. Omdat we al die grote flessen manueel moesten stoppen gingen we op zoek naar een andere brouwerij voor ons volgende grote brouwsel. Met de kleine winst die we maakten met de verkoop van de grote brouwsels konden we de staanplaats voor de brouwcaravan betalen en een verzekering afsluiten voor de brouwers.

Door de verkoop van deze grote brouwsels gaven we er de voorkeur aan dat onze leden bier kochten ipv een lidkaart. Hierdoor werd onze vereniging terug even groot als het aantal brouwmeesters. En we zouden nog kleiner worden : Brouwer Lab (Steven Wyns) kon de brouwdagen niet meer combineren met zijn drukke agenda en gaf de voorkeur om de roerstok uit handen te geven in januari 2004. Brouwer dotcom (Jan Vandenberghe) volgde zijn voorbeeld in oktober 2004 en ging zich, samen met zijn vrouw Veerle Bal, meer bezighouden met hun eigen bierproject : brouwerij lupiline. Tot hij in 2010 noodgedwongen met deze bierfirma moest stoppen.

In dit jaar zochten we ook een oplossing voor ons verhuisprobleem. We moesten steeds al ons materiaal in een drietal auto's laden om naar een brouwlocatie te rijden. Dit vergde veel tijd 's morgens en er ging geen brouwdag voorbij of we vergaten wel iets. We kochten de oude plooicaravan van brouwer Las, haalden alles wat los en vast zat eruit en huurden een staanplaats in Merksem. 's Morgens moest maar één brouwer de caravan aanpikken en we hadden alles bij. Wat een verademing! Bovendien valt het goed op als we ergens staan te brouwen en een bijkomende schuilplaats voor regen en wind is ook mooi meegenomen.
2005 : De Verhuisbrouwerij / Open Bles Kampioenschap voor Amateurbrouwers
Prijs brouwkampioenschap De huidige brouwcaravan Onze brouwerij ging meer en meer op rondreis voor brouwdemonstraties te geven. De verhuisbrouwerij kreeg dan ook een nieuw logo om het concept van verhuisbrouwen meer te benadrukken en onze naam werd ingekort tot "De Verhuisbrouwerij".

Dit jaar organiseerde BLES (Bierliefhebbers van de Egmond stede), een bierproefvereniging uit Zottegem, hun tweejaarlijks kampioensschap voor amateurbrouwers. Het OBKA. We werden 3de in de categorie Tripel en 2de in de categorie Donker, en zeggen dat we alleen naar de prijsuitreiking gingen om ons leeggoed op te halen.

Op 16 februari 2005 brouwde De Proefbrouwerij in Lochristi 1100 liter van Trisser III. Nu zouden we genoeg bier hebben voor een heel jaar te schenken op brouwdemonstraties. Althans dat dachten we, want dit jaar zouden we al een volgende groot brouwsel nodig hebben, de Trisser IV.

Met de kleine winst van dit brouwsel kochten we niet alleen nieuwe shorten met brouwerijlogo maar ook een andere tweedehands brouwcaravan. De oude plooicaravan had veel te verduren van het steeds weer open en dichtklappen. Ons materiaal kon niet gestapeld worden en bovendien moesten we steeds weer opletten voor overgewicht omdat een lege caravan al zwaar was. Daarom kochten we een kleine tweedehands caravan van het merk 'kip'. Zo ontstond de bijnaam de brouwkip
2006 : De Pokaja in Papoea Nieuw Guinea en Trisser van't vat
De Familie Franken in Pokaja kleding De Verhuisbrouwerij wil de biercultuur promoten en in dit jaar deden we dat zelfs aan de andere kant van de wereld op een plaats waar nog nooit bier gedronken was.
Dankzij de VTM reeks Toast Kannibaal, waar drie gezinnen drie weken tussen een primitieve stam moeten gaan leven, kon de familie Franken naar het onherbergzaam gebied van de Pokaja in Papoea Nieuw Guinea reizen. Kurt Franken nam enkele flessen van ons Trisser bier mee. Door het inkorten van de reeks van dertien naar acht afleveringen is het drinken van de Trisser nooit uitgezonden, maar om te bewijzen dat de Pokaja als eerste kennismaking met het gerstenat een Trisser hebben gedronken, hebben we een deel van het reisverslag van Kurt Franken op onze website gezet.

Trisser met nagisting op vat In mei 2006 was het weer tijd om een groot brouwsel van onze Trisser te bestellen bij de proefbrouwerij in Lochristie. Maar deze keer zouden we eens proberen om een deel van Trisser V in 30 liter vaten te laten bottelen. Onze Trisser met nagisting op vat, we waren natuurlijk allemaal benieuwd naar de smaak. Een biertje uit de fles of van 't vat, het is nooit helemaal hetzelfde.
De première van het eerste vat was voor het werk van brouwer Vlam, Uptime vierde zijn vijfde verjaardag in Café Local in Antwerpen en sloot daar als eerste een vat Trisser aan. En de smaak ? fantastisch! We zouden dit meer van 't vat moeten drinken. De première voor het grote publiek kwam vlak nadien tijdens onze brouwdag in Schoten. We twijfelden eerst of we al die vaten wel konden tappen. De houdbaarheid op vat is immers veel korter als van onze flessen.Op het einde van 2006 bestelden we reeds Trisser VI en reeds toen hadden we terug nood aan vaten. De beslissing om hier ook een deel op het vat te laten nagisten was snel genomen.

In 2006 beslisten we ook om onze vereniging om te bouwen tot een vzw. Op deze manier konden we een BTW nummer aanvragen en zorgden we ervoor dat al het zorgvuldig bijeengespaard materiaal eigendom bleef van de verhuisbrouwerij wat er ook met de brouwers zou gebeuren. Dankzij de gouden raad en hulp van Ludo, legden we onze statuten en de nodige papieren neer bij de rechtbank van koophandel, die ze voorzag van de nodige stempels voor publicatie in het staatsblad. Deze publicatie zou echter in 2007 geschieden.
2007 : Een VZW en brouwdag 100
Louis Meulders
Verhuisbrouwers in de Ardennen De verhuisbrouwerij werd dit jaar een vereniging zonder winstoogmerk. We waren er al mee begonnen in 2006 maar door de lange lijdensweg door de administratie is het februari 2007 geworden. Niet alleen vroeg de staat om steeds meer bijkomende documenten op te sturen, omdat de wetgeving veranderde, maar ze hebben dan nog eens heel onze aanvraag verloren gelegd. Er zat toen niets anders op om terug een nieuwe aanvraag in te dienen en jawel enkele weken later was de publicatie van onze statuten een feit.

Dit jaar hadden we ook onze 100ste brouwdag. Een nieuwe mijlpaal. De eer was aan de bierfeesten van de tafeltennisclub in Gierle. Ook onze peetvader, de man die ons leerde brouwen, Louis Meulders kwam ons toen een bezoek brengen.

Er werden dit jaar nog meer mijlpalen gezet. Onder andere onze verste brouwdag die doorging in Malmedy. We hebben er dan maar ineens een weekendje van gemaakt. Het Bergsch Bierfestival in Bergen op zoom werd ons eerste bierfestival waar we zonder brouwdemonstratie ons bier gingen schenken. Hoewel het niet echt onze bedoeling is om ons bier op grote schaal te commercialiseren, konden we uiteindelijk niet weerstaan aan de vraag van drankenhal Willems en zoon in Grobbendonk, om onze Trisser in zijn rekken op te nemen.
2008 : Bruin bier als groot brouwsel.
De eerste Lustem aan het koken
De allereerste flesjes Lustem voor het grote publiek Dit jaar was het 10 jaar geleden, dat we te Brecht in het ouderlijke huis van brouwer Bier ons eerste brouwsel probeerden. Het was zeer hard om 3 maanden te moeten wachten om er van te drinken, maar het resultaat mocht er best wezen en was een stimulans om ermee verder te gaan.

Om onze 10 jaar te vieren, organiseerden we op 13 december, exact 10 jaar en 1 dag na het eerste brouwsel, een receptie in afspanning 't waagstuk voor alle gastheren waar we de afgelopen 10 jaar hebben mogen brouwen, voor alle fans die ons financieel steunden in de beginjaren, en voor vrienden, familie en collega's die onze verhuisbrouwerij een warm hart toedragen met de bedoeling om hun eens een keer te bedanken voor alle steun.

Omdat we in dit jaar 5 jaar met 5 vrienden als Verhuisbrouwerij rondrijden in Vlaanderen moesten we dit lustrum vieren met een nieuw biertje : de Lustem, gebrouwen in 't Hofbrouwerijke te Beerzel. Tijdens het Vilvordia Bier Festival werd onze Lustem voor de eerste keer geschonken en zeer lekker bevonden want hetzelfde jaar zou er nog een Lustem II komen. Ook Trisser XIII en IX zagen het levenslicht.

Dit jaar verkochten we 950 liter Lustem en 1800 liter Trisser. Onze bieren werden dit jaar ook ontdekt door verschillende bierhandels die contact met ons zochten om het in hun biergamma op te nemen. Ook enkele café's contacteerden ons om opgenomen te worden in de lijst van verkooppunten
2009 : Tournee Generale met Jean Blaute en Ray Cokes
Jean Blaute leert bier brouwen
De Verhuisbrouwers in 2009 Hoewel de opnames reeds in de zomer van 2008 plaatsvonden, kwam de tiendelige tv-reeks Tournee Generale in de zomer van 2009 op Canvas. Onze brouwdemonstratie met Jean Blaute en Ray Cokes in de velden van Hoegaarden werd uitgezonden op dinsdagavond 30 juni. We kregen zeer veel positieve reacties en talloze aanvragen. De reeks werd op 24 november herhaald op de nederlandstalige satellietzender BVN.

Bij de tv-reeks hoorde ook een toeristisch boek met dezelfde naam. Dit werd onze eerste publicatie in een bierboek. De Verhuisbrouwerij werd dit jaar ook vermeld in het 600 pagina tellende "Bier en brouwerijen van Belgie" van Adelijn Calderon onder de rubriek "Speciale brouwerijen".

Ondertussen kwamen er twee nieuwe verhuisbrouwers bij. Alex Gaethofs en Yannick De Cocqueau namen enkele brouwdemonstraties voor hun rekening en werden zo beiden 'brouwer freelance'. Dankzij bierliefhebber William Roelens kregen we een recente groepsfoto.

Door ons televisieoptreden was de vraag naar ons bier niet bij te houden. Van de 23 hl die we vorig jaar in het groot brouwden, gingen we dit jaar naar een 63 hl. Trisser X, XI en XII en Lustem III, IV en V werden dit jaar gebrouwen. Lustem V werd een buitenbeentje, want deze werd niet in het Hofbrouwerijke in Beersel gebrouwen omdat Jef Goetelen bezig was met verbouwingen. Ons donker witbier werd dan uitzonderlijk in Hoegaarden gebrouwen, in brouwerij het Nieuwhuys.

Tot slot vond ook een deel van onze Lustem brouwsels zijn weg naar de Scandinavische landen.

2010 : Eerste deelname aan het Zythos Bier Festival
Zelfde bierrecept, drie verschillende brouwerijen
De Mobiele brouwerij in 2010 In 2010 stond de Verhuisbrouwerij voor de allereerste keer op het Zythos Bier Festival. Dit lieten we niet onopgemerkt voorbij gaan, niet alleen door onze originele stand opgebouwd uit de resten van onze eerste brouwcaravan, maar ook door als eerste bierfirma ons bierrecept in drie verschillende brouwerijen te brouwen en naast elkaar te laten proeven. Naast de originele Trisser uit de Proefbrouwerij, hadden we ook hetzelfde bierrecept uit brouwerij De Graal in Brakel en het hofbrouwerijke in Beerzel. De proefresultaten kan je hier nalezen.

Op het einde van 2010 namen we ook onze nieuwe brouwcaravan in dienst. Niet echt meer een caravan, maar een echte mobiele brouwerij. Dankzij Brouwland en de Uptimegroup ging onze nieuwe brouwerij in november de juiste weg op.
2011 : Het Slaefke bier
Het Slaefke bier
Fluitjesfeesten 2011 In 2011 hadden we niet alleen een nieuw record aan brouwdagen maar vierden we ook de geboorte van een nieuw bier : het Slaefke bier

Hoewel we reeds een blonde tripel in ons gamma van grote brouwsels hadden, vonden we het tijd dat onze laatste bijgekomen verhuisbrouwers, Alex en Yannick, zeg maar de slaafjes van de brouwerij, ook eens een recept van uit hun creatieve brein in het groot mochten brouwen. Het Slaefke bier werd dan ook zoeter en troebelder dan onze Trisser.
De gepaste naam vond de Verhuisbrouwerij dankzij de organisatoren van de fluitjesfeesten in Ouwegem die op zoek waren naar een geschikt streekbier.
Hoewel het alleen maar de bedoeling was om een groot brouwsel te maken voor hun feestweekend, bleek de interesse toch groter te zijn zodat in enkele maanden tijd maar liefst vijf brouwsels werden gemaakt door brouwerij St Canarus in Deinze. Als de vraag zo groot blijft, zou dit na ons Trisser bier, ook wel eens een vast brouwsel in ons biergamma kunnen worden.
2012: IJsbeer, een nieuw donker winterbier
Casablanca muziekfestival IJsbeer Theo bier Dit jaar nam de Verhuisbrouwerij weer deel aan het Zythos Bier Festival. Dit maal in de brabanthallen in Leuven. De Verhuisbrouwerij zou niet deelnemen zonder een nieuw experiment. Het Lustem bier werd deze keer met drie verschillende nagistingen op fles gebotteld. Lustem VI kreeg de normale nagisting met suiker mee. Lustem VII werd met honing uit thymbloesems gebotteld en Lustem VIII ging met woudhoning op de fles. Na de verschillende reacties van de proefkonijjnen op het bierfestival werd er besloten om met deze kennis een nieuw bier op de markt te brengen. Zo ontstond het winterbier : IJsbeer Theo, een donker tarwebier van 8,5 % Vol Alc met thymhoning. Slechts 500 liter werd hiervan gebrouwen in het Hofbrouwerijke in Beersel, en nog voor 2013 was allles uitverkocht.

Om de muziekliefhebbers iets anders dan de festivalpils aan te bieden staat De Verhuisbrouwerij reeds enkele jaren met een kleine drankenstand op het casablanca muziekfestival in Hemiksem. 2012 werd echter een zeer uitzonderlijk jaar. Was het het warme weer ? Waren het de traditionele fans die anderen overhaalden om een Trisser te komen drinken ? In ieder geval moesten we de eerste avond onze tent al vervroegd sluiten omdat de koeltogen leeg waren. Ze waren nochtans gevuld met de hoeveelheid die vorig jaar verkocht werd op 2 dagen. Na 4 dagen festival werd 6 keer meer verkocht dan de vorige jaren. Een festival met goede muziek en goed bier, wat wil je nog meer ?

In 2012 werden ook nieuwe plannen gemaakt voor het Slaefke bier, maar dat komen jullie te weten in de loop van 2013.
2013: Cursus bier brouwen
Nieuwe upgrade mobiele brouwerij Brouwcursus reeks 1 Op vraag van opleidingscentrum het Dakhuus in Brasschaat organiseerden de Verhuisbrouwerij hun eerste brouwcursus. Vijf avonden theorie, een eigen brouwdag en een bottelavond later had de brouwwereld er 20 hobbybrouwers bij. De inschrijvingen werden zo een succes dat in het najaar van 2013 reeds een tweede reeks van start ging, en in het voorjaar van 2014 zal er ook nog een derde brouwcursus plaatsvinden.

Eind 2010 geraakten Alex en Yannick, freelance verhuisbrouwers, op de Nationale Bierhappening van BLES aan de praat met Eric Michels die een biertje zocht om de Ouwegemse Fluitjesfeesten van een waardige drank te voorzien. Toen werd het Slaefke bier geboren. Omdat de eerste zeven brouwsels van het Slaefke bier een stijgend succes kende, richtte Yannick in 2013 zijn eigen bedrijf op, bartoon, om het Slaefke bier verder te laten groeien. Nu is er ook reeds een donkere variant, het Slaefinneke, en tegen het jaareinde een limited edtition brouwsel. De Verhuisbrouwerij is dan ook zeer trots om mee aan de wieg te hebben gestaan van dit heerlijk biertje.

Onze brouwerij kreeg dit jaar ook een kleine upgrade. Dankzij een extra uitklapbaar vloerstuk op onze achterklep en de aankoop van twee grote bakken op wielen vereenvoudigden we het in- en uitladen van ons materiaal. Een enorme tijdswinst en vooral eenvoudig om onze trailer leeg te maken en te gebruiken voor het vervoer van bakken bier.

In 2013 besloot Jan Duym om wegens tijdsgebrek uit de Verhuisbrouwerij te stappen. We noemden hem dan ook in al die brouwjaren niet voor niets Brouwer Druk.
2014: Een nieuw bier ...
wordt vervolgd.