De Verhuisbrouwerij - Brouwdemonstraties sinds 1998 English website ::  contact ::  sitemap
> verhuisbrouwerij :: brouwdemonstraties :: bieren :: ons uitnodigen :: ons bier kopen :: zelf bier brouwen
> > brouwproces :: installatie :: brouwerij :: links
   

Installatie

Het brouwmateriaal dat we hebben is voor een gedeelte aangekocht bij brouwland en voor een gedeelte zelf gemaakt of gekregen. Het materiaal hieronder geeft een idee over wat we allemaal moeten meenemen. Om bier te brouwen heb je nog wel meer dingen nodig.

De Maischketel
Maischketel Maischketel
Onze ketels zijn gebaseerd op enkele inox biervaten die we hebben gekregen van brouwerij de Koninck omdat er langs de buitenkant 'MAES' op stond. Brouwer Las heeft deze opengebrand, van het bovenste deel deksels gemaakt en de bovenste ring bevat nu een gasbrander en dient als poot voor de ketel. De Maischketel dient om de geschrote mout te mengen met brouwwater en in verschillende stappen te verwarmen van 55 naar 78 graden.
De Filterkuip
Filterkuip Filterkuip
De filterkuip bevat een inox rooster met gaatjes. We dichten deze af met een siliconen darm er omheen. De filterkuip bevat twee kranen, beide onder het niveau van de filterplaat. De eerste kraan staat opzij en dient als verluchting om de filterkoek niet te laten dichtslagen. De tweede kraan staat onderaan om de gefilterde wort op te vangen. Tijdens de filtering gaat het eerste, onzuivere deel, terug op de filterkoek gevolgd door warm water om zoveel mogelijk suikers uit te spoelen.
De Kookketel
Filterkuip
De kookketel bestaat uit twee op elkaar gelaste biervaten. Hierdoor kunnen we meer wort koken zonder het te laten overkoken. Tijdens het koken maken we onze wort steriel, worden hop en kruiden toegevoegd en verhogen we de densiteit en dus later het alcoholgehalte van ons bier.
De Schrootmolen, het koelspiraal, de gistkast
Schrootmolen Koelspiraal Gistkast
De schrootmolen is een oude pletmolen voor haver die we van een klein brouwerijke hebben overgekocht. Het koelspiraal komt uit een tapinstallatie van bier. Het is een dubbel spiraal die normaal in een ijsbad zit en waardoor het vatenbier stroomt. We leggen dit spiraal na het koken in onze hete wort en later er koud water doorstromen. De gistkast is een kapotte ijskast waar we een thermostaat van een verwarming hebben aangesloten aan een electrisch warmteblazer van 1000 Watt.
De brouwcaravan
De brouwcaravan
Om onze installatie te vervoeren, beschikt de Verhuisbrouwerij over een speciale aanhangwagen.
Deze is beter gekend als de brouwcaravan