De Verhuisbrouwerij - Brouwdemonstraties sinds 1998 English website ::  contact ::  sitemap
> verhuisbrouwerij :: brouwdemonstraties :: bieren :: ons uitnodigen :: ons bier kopen :: zelf bier brouwen
> > nieuws :: doel :: verhuisbrouwers :: geschiedenis :: In de media :: fanclub :: volg ons
   

Pokaja stam in Papoea Nieuw Guinea drinkt Trisser bier

Kurt, Jasmina, Sarah, Charlotte en Astrid

In 2006 kwam het tweede seizoen van het VTM programma Toast Kannibaal op televisie. Hierin werden drie vlaamse gezinnen voor enkele weken naar een zeer primitieve stam gebracht waar ze kennis maakten met de plaatselijke leefgewoontes.
De familie Franken, bestaande uit vader Kurt, moeder Jasmina en tienerdochters Astrid, Sarah en Charlotte, uit Begijnendijk was één van deze families en zij werden na een loodzware reis achtergelaten bij de Pokaja stam.

De Pokaja leven helemaal afgezonderd in de hooglanden van Papoea Nieuw Guinea. In hun primitieve samenleving hebben zij het kannibalisme enkele jaren geleden afgezworen en staan varkens nu centraal in hun cultuur. De varkens slapen bij de vrouwen, die de biggetjes net als hun eigen kinderen borstvoeding geven. De culinaire bezigheden van de stam beperken zich tot het eten van varkensvlees, knollen en rupsen. Zelfs een pot om in te koken, kennen zij niet. Buiten enkele bloedige confrontaties met naburige stammen in het verleden, heeft deze stam nooit contact gehad met de buitenwereld.

Het gezin Franken kreeg van productiehuis Eyeworks de opdracht om enkele kado’s voor hun gaststam te voorzien. Kurt en Jasmina wilden iets typisch belgisch meenemen en dachten aan pralines en bier. Vermits de Verhuisbrouwerij de biercultuur promoot kwamen zij op het idee om enkele flessen van onze Trisser mee te nemen. Dat de flessen in het onherbergzaam gebied heelhuids ginder geraakt zijn, is nog steeds een wonder.

VTM besliste echter om ‘the Beauty and the Nerd’ nog in het najaar te programmeren zodat Toast Kannibaal van dertien naar acht afleveringen werd ingekort. Productiehuis Eyeworks besliste dat een heleboel scenes geknipt moesten worden en daardoor is het bierdrinken nooit uitgezonden geweest. Foto’s zijn er echter wel en uiteraard hebben we nog een kort stukje uit het persoonlijke reisverslag van Kurt en Jasmina.

’s Avonds is het disco-avond! De nodige sfeerverlichting wordt geïnstalleerd en de muziek wordt opgezet. Vanaf de eerste noot muziek die uit de speaker knalt, ontpopt onze stam zich tot ware discotheekgangers. Het wordt een heus feest en we delen pralines en bier uit. De mannen zetten de fles Trisser aan hun mond, laten het lekkere bier in hun mond lopen en spuwen alles dadelijk uit en beginnen met hun vingers aan hun tong te trekken. Het koolzuur in het bier, doet hun tong vermoedelijk tintelen en zij hebben voor de eerste maal een volledig nieuwe ervaring. Om hen toch te laten genieten van de smaak van Trisser, laat ik de fles een tijdje open staan zodat er wat koolzuur kan ontsnappen en het bier wat verschaalt en als de mannen dan de fles aan de mond zetten, kon het niet genoeg zijn. Op een bepaald moment zijn we wijselijk gestopt met de mannen nog veel bier te geven, ze begonnen iets te plezant te doen en de vrouwen begonnen wat angst te krijgen. Spijtig dat de mannen van de Verhuisbrouwerij dit niet kunnen zien, een Trisser in de Western Highlands van Paoea Nieuw Guinea door Pokaja-mannen gedronken. Ik ben er zeker van dat geen enkele brouwerij dit ooit heeft klaargespeeld ! Ook de crew wil wel eens proeven van dit bier en bij iedereen valt het enorm in de smaak !
Later hebben we vernomen dat er een volledig alcoholverbod is in de Highlands om stammentwisten te vermijden, nu ja, wij hebben daar een lekker biertje gedronken met iedereen en hebben een enorm gezellige avond gehad.