De Verhuisbrouwerij - Brouwdemonstraties sinds 1998 English website ::  contact ::  sitemap
> verhuisbrouwerij :: brouwdemonstraties :: bieren :: ons uitnodigen :: ons bier kopen :: zelf bier brouwen
> > nieuws :: doel :: verhuisbrouwers :: geschiedenis :: In de media :: fanclub :: volg ons
   

Tournee Generale achter de schermen

TV programma Canvas, zomer 2009, aflevering 3 : Hoegaarden, 700 jaar bierdorp

Het productiehuis Sputnic TV contacteerde ons met de vraag of we wilden meewerken aan een nieuw tv programma over bier. De uitdaging was om met maximum drie brouwers het acht uur durende brouwproces uit te leggen in de helft van de tijd, en te eindigen met echte wort die geproefd kon worden. Toen we de namen, Jean Blaute, Ray Cokes en Pierre Celis hoorden, konden we moeilijk nee zeggen. Na enkele informele gesprekken met het productiehuis en bij Pierre Celis thuis legden we een brouwdag vast in augustus 2008, ergens ten velde.

De dag voor de opnames komen we samen bij brouwer Vlam thuis om het eerste deel van het brouwproces al af te werken. Het maischen en filteren kunnen we al doen, de wort nemen we mee op de brouwdag. Jean en Ray moeten dan de eerste stappen naspelen met een nepbrouwsel en vanaf dan kunnen we het toevoegen van de hop, het koken en het koelen met het echt brouwsel voor de camera's doen.


Hier volgt een samenvatting van de opnamedag.

11u00 We spreken af aan de Marollenkapel tussen Hoegaarden en Tienen. We hadden gevraagd voor een generator en 600 liter water. Nu blijkt dat dit water in een enorm plastieken vat zit zonder enige koppeling en alles behalve drinkbaar. Gelukkig hebben we voor noodgevallen 60 liter eigen water mee en met heel veel tape krijgen we onze tuinslang aan het plastieken vat.

12u00 Als het productieteam ter plaatse komt, beseffen we in welke heksenketel we terecht gekomen zijn. Een 25 tal mensen die nooit in beeld gaan komen. Dit wordt onze eerste kennismaking met de filmwereld. Brouwer Las krijgt als enigste brouwer een microfoon op, er mogen nooit meer dan drie mensen praten in hetzelfde beeld en vermits Jean en Ray al in het beeld staan ...
We krijgen twee uren voor het eerste deel tot het koken. Maar eerst moet onze aankomst gefilmd worden. We rijden met onze caravan terug en blijven wachten op een seintje via de walkie talkie. Een half uur gaat voorbij, de scene met Jean en Ray moet nog gefilmd worden. Dan klinkt ‘actie verhuisbrouwers’. Brouwer Vlam rijdt zeer professioneel door een plas water. ‘Doen ze ook in amerikaanse films zegt hij’. We stappen uit en begroeten Jean en Ray. ‘Cut’. De begroeting moet nu met een andere camerapositie. We stappen in de auto, de regisseur klapt met zijn handen voor de camera en we stappen alle drie zeer relax uit, maar we worden door iedereen terecht gewezen. Pas beginnen bij het woord ‘actie’. Ah, ok, opnieuw dus.

14u00 Maar anderhalf uur achter op schema, als dit voor iedere scene is, zijn we morgen nog niet klaar met het brouwen. Jean laat ons een veld oprijden en laden enkele attributen uit. Onze twee gastbrouwers van vandaag krijgen een brouwschort aan. We overlopen de ingredienten en beginnen met het belangrijkste van een brouwdag ... het afwassen. Jean is toch wel wat handiger met spons en zeep dan Ray.
We starten met een nepbrouwsel. Het schroten laten we met de hand doen, om ervoor te zorgen dat de schrootmolen blijft staan zetten we hem klem tussen twee lege bakken. Het gewicht van Ray moet dit op zijn plaats houden. ‘I’m on top of the world’ schreeuwt hij. Dit geeft hilarische scenes. Vooral als Ray zijn schort over het hoofd van Jean legt. Iedereen proest het uit van het lachen. Daarna doen we verder met een boormachine. Over naar het storten!

15u00 Jean blijft roeren tijdens het maischen, zingt liedjes, geeft poezie, terwijl de camera’s enkele beelden maken uit verschillende hoeken. Deze scene is toch zonder geluid zegt hij. Ray en wij gaan op een paar lege bierbakken zitten in het veld. Brouwer Vlam haalt een paar glazen en Trisser erbij. ‘Schitterend idee’ is de reactie van de regisseur. Euh? Nee hoor, we hebben gewoon dorst.
Het interview volgt en we klinken en drinken. De drinkscene moeten we meerdere keren naspelen, ...zalig.
Terwijl de camera’s een andere positie zoeken voor een ‘long shot’ praten we met Ray verder. Ray vindt dit een prachtig biertje. ‘Damn, I do like this guys, I really do’. Hij vindt het verhuisbrouwerij concept ‘the craziest idea he had seen.’. Wij blijken ‘nice but crazy’ te zijn. Hij ook eigenlijk.
Nu maken we echt kennis met de televisieshots, eerst het interview, daarna terug de vragen stellen voor het geluid, daarna een long shot en close up van iedereen die hun hoofd naar de andere beweegt, dan knikken en lachen. Ray vertelt ons dat dit de ‘knoddies’ zijn om tussen het interview te plakken. Hij trekt zo’n gekke gezichten dat we wel moeten lachen.
Uiteraard laten we Jean ook een keer proeven als we terug aan de filterkuip komen. ‘Mannen, jullie kunnen echt brouwen’. Hij staat erop dat we twee foto’s trekken. Één met de duim omhoog en één met de duim omlaag, maar dat bier dat lust hem wel. Hij klopt op brouwer Vlam zijn schouder en fluistert "Neem de eerste foto maar"

16u00 In het scenario zijn we nu aan het filteren. Het is nog steeds een nepbrouwsel, we krijgen het vuur niet aan door de wind in het open veld, dus de wort is koud. Maar dit is televisie. ‘Don’t spill it on my hand Jean, it is damn hot’.
Ray drukt bij het overscheppen met zijn pannetje de filterkoek aan, dit is niet echt de bedoeling, maar we laten hem doen. Ze smossen er op los. Als de helft in de filterkuip terecht komt, zijn we al blij
Nu gaan we koken. Jean en Ray zullen iets anders bezoeken. Ze rijden met hun wagentje als gekken rond onze ketels. Een deel van de crew springt letterlijk opzij in de gracht, zo enthousiast moest het nu ook niet zijn.

17u00 De crew vertrekt allemaal om nog andere scenes in hoegaarden op te nemen, we staan alleen op ons veld en beginnen met het echte brouwsel te koken. Hier mag niets mee mis gaan, geen enkele scene kan opnieuw.

19u00 We zijn twee uur verder en nog steeds geen crew te zien. Af en toe waait het vuur uit door de hevige wind in het veld en bovendien dreigen er donkere onweerswolken in de verte.

En ja hoor, een hevig onweer trekt over onze caravan. We zetten snel een tent op, maken hem vast aan Brouwer Kas zijn auto maar de wind waait zo hevig dat we met drie de zijkanten van de tent met alle kracht moeten tegenhouden. We worden zeiknat, een deel materiaal vliegt in het rond en juist op dat moment krijgt Brouwer Vlam telefoon, met 1 hand kan hij nog net opnemen. Het is de productieploeg die wat later gaat zijn omdat ze in een restaurant zitten, maar ze gaan wel iets meebrengen voor ons. 'Regent het ook ginder?'. Door de gierende wind en de knallende donder horen we brouwer Vlam nog net zeggen 'een paar druppeltjes'.

19u30 De bui is overgetrokken en de zon schijnt weer. We besluiten zelf de rest van het brouwproces te doen en een nepbrouwsel te maken voor Jean en Ray waar zij dan de hop en kruiden kunnen ingooien. Even nog uitzoeken of we warm water dezelfde kleur kunnen geven als kokende wort. En ja, met een deel bruine suiker komt dit wel in orde. We besluiten dat de scene met het toevoegen van de gist zal gebeuren met het echte vat wort. Maar voor alle geval maakt Brouwer Las nog even een nepgist, met bruine suiker en wat zetmeel van de tarwevlokken om het in te dikken. Inventief zijn we wel deze dag.

20u00 We beginnen te koelen. Er stroomt een heel klein beetje water uit onze koelspiraal, maar gloeiend heet. We hebben net genoeg hoogteverschil om het water door de koelspiraal te laten lopen. Het zou handiger geweest zijn als het watervat hoger kon staan, bvb op de heftruck van de burgemeester, maar die is in allerijl zijn hooi van het veld aan het halen, ook hij is bezig met alles te redden van het onweer. Ondertussen is de brandweer van Tienen ook ter plaatse gekomen. Is het koken dan zo gevaarlijk ?

20u10 De crew komt terug aan. De cameraman kruipt op de ladder van de brandweerwagen en neemt het aankomen van Jean en Ray op vanuit de hoogte. Wij zitten daar aan onze kookketel. Eer alle camera’s goed staan zijn we weer tientallen minuten verder. Brouwer Vlam neemt dan maar een paar glazen en schenkt een Trisser uit. Ondertussen is de echte wort nog aan het koelen.

We nemen de laatste scenes op. Het toevoegen van de hop en de kruiden in het nepbrouwsel. Even een kleine pauze om het echte brouwsel in het gistvat te doen en we zijn klaar voor de op één na ultieme scene. De toevoeging van de echte gist in het echt brouwsel.

21u00 Tot slot het moment waarop we heel de dag gewacht hebben. Pierre Celis komt aan met zijn cadillac om het brouwsel te proeven. Jean Blaute had hem gevraagd heel eerlijk te zijn, ook als het slecht was. Pierre is slecht te been en geraakt met moeite in de stoel op het veld, maar dan volgt zijn oordeel. ‘De troebelheid is er, de hop is op het juiste moment meegekookt dat proef je aan zijn zachte bitterheid. Dit smaakt precies zoals ik vroeger hoegaarden brouwde. De fruitigheid zal tijdens het gisten komen’.
En dan is het plots rennen. Pierre wordt naar de auto gebracht en dan breekt de hel los. Onweer, bliksems, wind. Iedereen zoekt beschutting. De caravan, de brandweerwagen, de auto van Pierre Celis, alles waar je maar kan wegduiken van de striemende regen.

Na vijf minuten is het onweer voorbij, de hemel geeft prachtige kleuren en in de verte zie je de bliksems nog. Ideaal voor een slotwoord van Jean en Ray. Ze proeven ook van het ongegiste wort en spuwen het dan maar uit. Uiteraard, het moet nog enkele dagen gisten voor je de fruitigheid van de hoegaarden erin zult ontdekken. Ondertussen wassen wij af, zonder geluid te maken en met niet-drinkbaar water. Het gistvat komt in hun vw-busje te staan. Het uiteindelijke bier hebben Jean en Ray nooit geproefd. Wij hadden wel enkele liters voor ons eigen meegenomen en geloof me, dit eindresultaat zouden ze niet terug aan de koeien hebben gegeven.

23u00 Het was een lange dag, de vier uren opname zullen uiteindelijk tien uren geworden zijn. We praten nog na met Jean en Ray die hebben zich goed geamuseerd en zijn onder de indruk van hun eerste brouwdag. Ray geeft toe dat dit een unieke ervaring is geweest en dat hij veel heeft opgestoken over het brouwproces zelf want in een grote brouwerij gebeurt dit eigenlijk allemaal afgesloten.
We geven ze beiden een fles Trisser. Jean heeft al veel bier gekregen tijdens het programma, maar die verdwenen steeds in de auto van de productie. Deze fles zal hij niet meer afgeven. Wij keren huiswaarts na onze afwas, het is een lange dag geweest maar we zijn weeral een ervaring rijker.


Pas na een jaar kwam deze reeks op Canvas, de cultuurzender van de VRT. De eerste aflevering konden we rechtstreeks bekijken in de brouwerij van Moortgat waar iedereen die meegewerkt had, kon genieten van een heerlijk buffet en natuurlijk het nieuwe tournee general bier. Ook Jean en Ray waren aanwezig en waren nog steeds onder de indruk van hun brouwervaringen in de velden van Hoegaarden.


Op 24 november 2009 werd deze aflevering ook uitgezonden op satellietzender BVN en op 18 april 2010 op Een, het hoofdnet van de VRT.
Jean Blaute drinkt Trisser bier

Ray Cokes drinks Trisser beer

Jean en Ray aan het filteren

De koeling

Jean Blaute en Pierre Celis