De Verhuisbrouwerij - Brouwdemonstraties sinds 1998 English website ::  contact ::  sitemap
> verhuisbrouwerij :: brouwdemonstraties :: bieren :: ons uitnodigen :: ons bier kopen :: zelf bier brouwen
> > practische afspraken
   

Ons uitnodigen ? Dat kan !

Wanneer zijn er brouwdemonstraties ?

De Verhuisbrouwerij stelt ieder najaar een brouwkalender op met om de vier weken een brouwdemonstratie. Dit wil zeggen dat we een twaalftal keren per jaar brouwen. De periode tussen twee brouwdemonstraties kan ook een week vroeger of later vallen. De minimumperiode tussen twee brouwdemonstraties is wel drie weken. Onze brouwsels moeten immers de tijd krijgen om hun hoofdgisting en de nagisting op de fles te kunnen voltooien. Omdat de verhuisbrouwers dit als hobby doen, zijn de brouwdemonstraties beperkt tot het weekend of de feestdagen. Tussen kerst en nieuwjaar brouwen we niet.

Verloop van de dag

Het brouwprocess neemt een 8-tal uren in beslag waardoor de brouwdemonstratie meestal begint om 9u00 en eindigt om 17u00. Bij bepaalde evenementen kan men opteren om later te beginnen, maar hou steeds rekening met de doorlooptijd van het brouwproces. Indien dit niet past, komt De Verhuisbrouwerij liever vroeger om het brouwproces reeds op te starten voor de bezoekers komen. De Verhuisbrouwerij bouwt een stand aan zijn mobiele brouwerij waar de bezoekers uitleg krijgen over het brouwproces en waar zij kunnen genieten van de heerlijke geuren van het brouwproces. Hoe deze dag precies verloopt, laten we aan u over. Meestal is onze brouwdemonstratie een extra stand in een groter geheel zoals een markt of een feest waar mensen af en toe eens komen kijken naar het brouwproces. Maar een vast publiek kan ook. We zorgen dan dat ze mee kunnen helpen en alles te weten komen over bier en bierbrouwen.

Plaats en voorzieningen

De brouwplaats zou minimum 4 x 4 meter moeten zijn. Daarbij moet nog ruimte komen waar we ketels en materiaal kunnen afwassen en afspuiten, dus best ergens met een afvoer voor het vervuilde water. We hebben ook een aansluiting voor electriciteit (220v) en water (gardena koppeling) nodig. Verlengdraad (20m) en tuinslang(15m) hebben we zelf bij. Bij slecht weer hebben we een kleine tent bij (3m x 3m) voor onze installatie te beschermen. Een afdak of garage om de bezoekers uit de regen te zetten, kunnen we zelf niet voorzien. Al ons materiaal zit in een mobiele brouwerij, het zou leuk zijn moest deze bij de brouwplaats kunnen staan.
De afmetingen zijn : Lengte met achterklep open 6m30, Breedte 2m25, Hoogte met dak open 2m90.
Om eventuele nauwe doorgangen te kunnen passeren zijn de afmetingen : Lengte 4m90, Breedte 2m25, Hoogte 1m90.

De mobiele brouwerij is het uithangbord van onze demonstraties, dus als hij ergens anders beter in het zicht staat, hou er dan wel rekening mee dat er veel over en weer geloop zal zijn met materiaal en vuile voeten. Misschien ook even vermelden dat het brouwen van bier niet altijd even netjes gebeurd, een mooi houten terras, kunstgras of een speciale vloer in een sporthal zijn best te vermijden als mogelijke brouwplaats.

Bier proeven

Het bier dat we die dag brouwen is niet klaar om te drinken. Het wordt meegenomen om te gisten, te lageren en te bottelen. Pas na drie maanden is dit drinkbaar. Omdat we bier brouwen voor eigen gebruik en daardoor vrijgesteld zijn van accijnzen mogen we dit niet verkopen aan jullie.

We brengen ook altijd een voorraad mee van ons eigen bier dat in het groot gebrouwen is bij een erkende brouwerij en waar dus wel accijnzen op zijn betaald. Ofwel schenken wij dit bier aan de bezoekers tegen een kleine kostprijs per 15cl glas, Ofwel koop je een aantal flessen die je zelf kan schenken aan jouw bezoekers. Je bent natuurlijk vrij om hiervoor zelf een vergoeding te vragen in je cafetaria of dranktent. Het kopen van ons bier is natuurlijk geen verplichting maar veel bezoekers aan onze demonstraties vragen wel om eens te kunnen proeven. Bovendien geeft dit ons de nodige financiele middelen om de verhuisbrouwerij het land te laten rondrijden.

Op onze hoofdpagina kan je rechts boven terugvinden welke bieren er momenteel beschikbaar zijn. Smaakbeschrijvingen en het verhaal achter het bier zijn ook voorhanden op onze website.

Kostprijs

Wij doen dit voor ons plezier en om de biercultuur te verspreiden, dus vragen we alleen wat practische zaken.

  • Straffe koffie en thee voor 's morgens.
  • Snelle hap tijdens de middag voor 3 tot 5 verhuisbrouwers.
  • Minimale afname van 5 bakken van ons bier, zodat u uw gasten kan verwennen.
Hou er rekening mee dat we ongeveer 600 liter water en 6 kwh aan electriciteit verbruiken, dus het is niet helemaal kosteloos voor jou. De andere grondstoffen zoals mout, hop, gist en gas worden door ons meegebracht en hoef je niet te betalen.

Veiligheid

Wij werken met 2 propaangasbranders, dus als we binnen in een zaal of feesttent moeten brouwen, hou dan rekening met eventuele veiligheidsvoorschriften van de lokale brandweer. Eventueel kunnen we ook een brouwdemonstratie voorzien met een electrische Braumeister. Hiervoor hebben we wel 4000 Watt nodig, en weten we dit lang genoeg op voorhand zodat we deze kunnen reserveren. Wij hebben ook zelf onze voorzieningen getroffen met brandblusapparaat en een EHBO kit en zorgen voor een veilige afstand met de bezoekers. Bovendien zijn wij speciaal verzekerd voor deze brouwdemonstraties.

U kandidaat stellen voor een brouwdemonstratie

Door een overvloed van aanvragen, lopen de wachttijden om een brouwdemonstratie te organiseren momenteel op. De Verhuisbrouwerij heeft daarom sinds 2009 een tweede team van verhuisbrouwers om enkele extra brouwdemonstraties te organiseren, maar dit is niet genoeg om op alle aanvragen in te gaan. Daarom werkt de Verhuisbrouwerij met kandidaturen. Indien u dit jaar nog een brouwdemonstratie wenst te organiseren dan kan u in onze huidige brouwkalender een kijkje nemen naar openstaande dagen en u voor die datum alsnog kandidaat stellen. Als er geen dagen meer vrij zijn dan stelt u zich best kandidaat voor het volgende brouwjaar. In het najaar stellen we de volgende brouwkalender op en proberen we zoveel mogelijk kandidaturen in te passen. Successvolle evenementen van het afgelopen brouwjaar en kandidaturen die reeds enkele keren zijn afgewezen krijgen in de mate van het mogelijke voorrang. De drukste periodes met de meeste kandidaturen zijn mei,juni,juli en augustus.

Stuur ons genoeg informatie en details door zoals plaats, uur, aantal verwachte bezoekers enz. We bespreken dit dan tijdens onze volgende maandelijkse vergaderingen. Wij contacteren jou dan achteraf terug met eventueel enkele bijkomende vragen. Onze gegevens kan je op de contact pagina terugvinden.

Modeste Bierfestival 2011

Oostendse bierjutterij 2011

Ouwegemse Fluitjesfeesten 2011

Opendeurdag Brouwland 2011

Toeristisch seizoen en erfgoeddag 2011 in Mol

Jeugdhuis Kaddish