De Verhuisbrouwerij - Brouwdemonstraties sinds 1998 English website ::  contact ::  sitemap
> verhuisbrouwerij :: brouwdemonstraties :: bieren :: ons uitnodigen :: ons bier kopen :: zelf bier brouwen
> > overzicht :: Trisser :: Judobier :: Heymisse :: Wintersnood :: Slaefke :: IJsbeer :: Present Inclement Elements :: trofeekast
   

Wintersnood

Notenbier van 6,4 % Vol Alc
Wintersnood bier

De naam

Hoewel de naam verwijst naar de winter, is dit geen typisch winterbier of kerstbier. Dit bier werd voor de eerste keer gebrouwen tijdens een zeer strenge winter met zeker vijftien centimeter sneeuw en kilometers verkeerselende. Leuk dat de naam ook een woordspeling is met het belangrijkste ingredient.

Geschiedenis

Tijdens de proefsessies van onze eigen brouwsels lopen er soms lange discussies over wat we moeten veranderen aan ons bierrecept, tot we in 2008 een oplossing vonden. Iedere verhuisbrouwer krijgt een brouwdag en is die dag verantwoordelijk voor de giststarter, het recept en het bijsturen tijdens het brouwproces.
Dit geeft uiteraard zeer leuke ideeen en soms gefronste wenkbrouwen bij de andere verhuisbrouwers. Brouwer Druk was de eerste om in 2010 zijn experiment in het groot te laten brouwen.
Een bier met noten is niet eenvoudig. De olie uit de noten zorgt ervoor dat de schuim van het bier wordt afgebroken. Toch experimenteerden we verder en maakten brouwsels met verschillende noten. De winnaar werd ... de hazelnoot.

Bierfiche

Leidingwater
Gerstemout
Tarwemout
Hallertau Spalt hop
East Kent Gold hop
Saaz hop
Gemalen hazelnoten
Wyeast 1762 Begian Abbay II gist
Kleur : 63 EBC
Bitterheid : 56 IBU
6,4 Vol Alc %

Smaak

Zoetige honinggeur met een vleugje choco. De smaak eindigt als een heerlijke droge witte wijn met een licht zurige toets door de hazelnootpellen.

Bier en kaas

Dit bier is te combineren met een zachte verse geitenkaas, bvb een ‘palet périgourdin’ met dragon, roze peper en een mix van kruiden op de korst. De kaas is eerder zuur (en daardoor ook heel fris). De balans met de bitterheid en de speciale smaken van het bier is super.

Etiket

Dit is gebaseerd op het standaard etiket van ons Lustem bier. Het bevat alle mogelijke gegevens zoals bewaartips en schenktips. De ingredienten worden uitgelegd aan de hand van het brouwproces.

Brouwsels

Ieder bier krijgt een Romeins cijfer mee. Omdat deze bieren niet op een constante basis gebrouwen worden, maken wij een onderscheid tussen ieder brouwsel. Onze bieren hebben nagisting op de fles waardoor er een smaakevolutie ontstaat en oudere bieren anders en beter gaan smaken. Dankzij de Romeinse cijfers weet je precies welk brouwsel je aan het drinken bent.

BrouwselBrouwdatumBotteldatumBrouwerijBeschikbaarheid
Wintersnood I08-10-201005-11-2010't Hofbrouwerijke (Beerzel)Uitverkocht